074 - 255 25 00 | info@notarisscherfke.nl
ma t/m vr | 08:30 - 12.30 & 13:30 - 17:00

Stichting

Notariskantoor Scherfke: waarvan akte

Een stichting oprichten bij notariële akte of bij testament.

Stichtingen worden voornamelijk opgericht voor goede doelen en hebben geen leden. De statuten van de stichting worden vastgesteld in de oprichtingsakte. Hierin komen onder andere het doel van de stichting, de verplichtingen en bevoegdheden van het bestuur en de wijze van benoeming en ontslag van bestuurders aan de orde.

Rechtspersoon

Een stichting is een rechtspersoon en mag onder meer contracten afsluiten, subsidie ontvangen en bezittingen hebben. Al deze zaken helpen bij het verwezenlijken van het sociale of maatschappelijke doel van de stichting. Ook mag er winst worden gemaakt, zolang de uitkering daarvan maar naar het doel van de stichting gaat. Het oprichten van een stichting zorgt voor een scheiding tussen het eigen vermogen van de oprichters en het vermogen van de stichting. Geldstromen lopen zo niet meer door elkaar. Een stichting kan met verschillende belastingen te maken krijgen, zoals btw, loonheffingen en vennootschapsbelasting. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Doelen

Over het algemeen wordt een stichting opgericht door mensen of organisaties die een ideëel doel willen verwezenlijken. Bijvoorbeeld hulp aan andere mensen of natuurbehoud. Iedereen kan een stichting oprichten: alleen of samen met anderen. Ook rechtspersoon (zoals een vereniging of een bv) kan een stichting oprichten.

Naar Notariskantoor Scherfke in Borne

Om een stichting op te richten is het noodzakelijk om naar de notaris te gaan. Voor de oprichting is namelijk een notariële akte verplicht. Notaris Rainier Scherfke helpt je hier graag bij. Ook na de oprichting kun je bij hem terecht, bijvoorbeeld over de wijziging van statuten, bij vragen over de interpretatie van de statuten, bij geschillen binnen het bestuur of vragen over bevoegdheden van het bestuur of van individuele bestuurders.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Offerte aanvragen 2024
0% Compleet
1 of 4
Maak een keuze:

Liever telefonisch contact?

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 09:00 tot 12:30 en van 13:30 tot 17:00

Schuiven naar boven
Call Now Button